Peren plukken.
De tijd van zomerperen plukken is aangebroken wanneer enige vruchten gaan vallen. Of wanneer enkele vruchten aan de boom aanmerkelijk van kleur veranderen en geelachtig worden. Blijven ze te lang aan de boom, dan worden ze spoedig melig en onsmakelijk. Men plukt de vruchten dus niet te laat en laat ze enige dagen narijpen op een koele plaats.
Dat vele herst- en winterperen niet goed van smaak zijn, moet dikwijls worden toegeschreven aan het feit, dat ze te vroeg worden gebruikt. Ze zijn nog niet eetrijp. Wanneer een peer wordt doorgesneden moet het gehele snijvlak vochtig en sappig zijn.
Om te kunnen zeggen wanneer een peer rijp is, moet men boven bij het steeltje met de duim zacht drukken; kan men dan zeer gemakkelijk een kuiltje in het vlees drukken, dan is de vrucht vrij zeker eetbaar en smakelijk. Een zachte druk moet echter voldoende zijn.
nieuwsbrief nr.1 1989
nieuwsbrief no.1, blz. 6