NPV

Knop NPV Lid 2018 300x35 Knop IPP 2018 500x35     

 

Pomologische inloopavond

Rode_Boskoop
Categorie
Activiteiten agenda
Datum
woensdag 26 February
Locatie
Stichting Nationaal Fruit Park - Bonegraafseweg 59
Ochten
Begintijd
19:30u
Eindtijd
22:15u
Contactpersoon
Marianne van Lienden

Thijs Banken, voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt, belicht aan de hand van een diapresentatie de historie en wederopstanding van de kroos. Tot de jaren '70 van de vorige eeuw sierden her en der nog krozenbomen het landschap in de Betuwe, met een concentratie in Ochten/Eldik.

Door economische wetten moesten de krozenbomen, net als andere hoog- en halfstamfruitbomen, het veld ruimen. Onder andere door het beschikbaar komen van betere krozenrassen en -onderstammen beleeft deze fruitsoort een opmerkelijke wederopstanding.

In 200 jaar zijn bijna 500 perenrassen verdwenen. Lang heeft niemand zich daarover bekommerd, maar inmiddels wordt er anders naar gekeken. Voorzitter Tammo Katuin en Marianne van Lienden van de Noordelijke Pomologische Vereniging vertellen over de vorderingen van het Internationaal Peren Project dat is gericht op behoud van de diversiteit van stoofperen en het gebruik. Ook zal een film worden vertoond, waarin de internationale perenredders zich tegoed doen aan een diner, dat volledig uit peren bestaat.
De avond wordt afgerond met een pomologisch vragenuurtje waarin vragen uit de teelt van fruitgewassen naar voren kunnen worden gebracht en is er enige ruimte voor discussie over het nut en onnut van het behoud van het oude fruit. (Op de agenda staan: Bijna vergeten kroos teruggekeerd op het toneel; Zoeken naar Muilperen en Rode Wangetjes. Pomologisch vragenuur/ discussie)

 

 
 

Alle datums

  • woensdag 26 February

Powered by iCagenda