NPV

  • Start
  • Activiteiten
  • Opleidingen bij De Fruithof

Knop NPV Lid 2018 300x35 Knop IPP 2018 500x35     Knop Fruithof 2020 500x35

De Fruithof opleidingsprogramma winter 2020-2021 

 
   
 Fruithof  


Hierbij informeren wij u graag over een aantal activiteiten voor de particuliere en professionele fruitliefhebber die de Fruithof de komende tijd organiseert en wellicht interessant voor u zijn. Bij alle activiteiten hebben we gekeken hoe we mensen kunnen blijven ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hierbij staat uiteraard de veiligheid en gezondheid van deelnemers en docenten en samenleving voorop. Voor alle activiteiten geldt dat we richtlijnen van het RIVM in de gaten houden en waar nodig aan de dan geldende situatie zullen aanpassen.

Wij hebben voor onze opleidingen twee toonaangevende personen op hun vakgebied aan ons weten te binden. Auke Kleefstra, pomoloog en mede oprichter van de Fruithof voor de cursussen voor de aanplant, onderhoud en snoei van Hoogstam fruitbomen en Christian Weij, auteur van het boek “Verrot Lekker, zelf fermenteren, eenvoudig lekker en & gezond” voor de cursussen fermenteren van groente en fruit die we voor het eerst gaan organiseren.

 
Basiscursus Hoogstam snoei

Snoeien is een vak. Tijdens deze dag leer je de basisbeginselen van het snoeien van een fruitboom. Aan het einde van de dag weet je waarom je snoeit, wanneer je snoeit en welk effect dit heeft. We leren je hoe je een boom kunt “lezen” om vervolgens die delen weg te snoeien zodat je zo min mogelijk last hebt van beurtjaren maar ook dat je de komende jaren niet rigoureus hoeft in te grijpen. In het kort wordt ook grondbewerking, bemesting, planttechnieken en bewatering, alsook de fruitbiologie van de fruitboom behandeld.

In de ochtend krijg je theorie en in de middag ben je vooral buiten bezig om de praktijk te oefenen.

Tarief: € 85,= inclusief hand-out, koffie thee en soep.

 
Hoogstam snoei voor de professional

Deze cursus is bedoelt voor de hoveniers die zich willen verdiepen in het vak van hoogstam snoei of praktijkmensen die de theorie en praktijk willen opfrissen.
Het is een tweedaagse cursus. De cursus omvat niet alleen een theoretisch gedeelte maar ook een uitgebreid praktisch gedeelte. De cursus wordt gegeven door Auke Kleefstra, pomoloog en medeoprichter van de Fruithof.

Het theoretisch gedeelte
>  De natuurlijke habitat
>  De opbouw van een vruchtboom
>  Twijgtypen
>  Knoptypen
>  Invloed van onderstammen
>  Balans tussen groei en bloei
>  Levensfasen vruchtbomen
>  Groeiregels van Vochting
>  Problemen in de vruchtbomen(waterlot, zuigers etc.)
>  Doelen van snoeien
>  Onderhoudssnoei
>  Achterstallig onderhoud
>  Zomer- versus wintersnoei
>  Snoeitechnieken
>  Wondbehandeling
>  Meest voorkomende ziektes en plagen
>  Traploossnoeien

Het praktisch gedeelte
>  Rassenkeuze
>  Hoe bepaal je het oogstpotentieel van een vruchtboom en aan welke knoppen kun je draaien als de opbrengst daar sterk van afwijkt.
>  Welke invloed heeft de grondkeuze op de oogst en wat kun je doen om de negatieve effecten van een bepaalde aanwezig grondtype te verminderen.
>  Welke groeiplaatsomstandigheden zijn van belang en hoe kun je deze sturen.
>  Het zelfstandig snoeien van bomen. Aan het eind van de tweede dag vindt een beoordeling plaats van het geleverde werk.
    Deelnemers die het vak afdoende beheersen krijgen een certificaat uitgereikt.

Tarief: € 295,= inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep.

 
Leiperensnoei

Leifruit is een makkelijke manier om veel fruit te krijgen op een kleine ruimte.

Naast de basiskennis van snoei kent leiperen snoei zo zijn eigen regels en als deze niet goed worden toegepast of uitgevoerd dan zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik. In de cursus wordt behandeld welke snoeitechnieken er specifiek zijn voor leiperen en wanneer snoei je nu het beste. Auke Kleefstra heeft deze cursus speciaal voor de Fruithof opgezet en zal hem ook geven

Tarief € 95,= inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep.

 
Enten en oculeren

Het vermeerderen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Door een takje te nemen van een boom waarvan je de kwaliteit waardeert en die te enten op een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen bereik je goede resultaten.

In deze workshop leer je veel over het hoe en waarom van enten zowel in theorie als in de praktijk. Deze workshop wordt gegeven door Auke Kleefstra en wordt in het praktijkgedeelte ondersteunt door de praktijkmensen van de Fruithof. Er is entmateriaal beschikbaar van de bomen van de Fruithof, zodat u aan het einde van de dag met een fruitboompje van een oud ras naar huis gaat.

Ook onderstammen om thuis verder te oefenen zijn in ruime mate aanwezig.

Tarief € 85,= inclusief lesmateriaal, geënt fruitboompje en vijf onderstammen.

 
Fermenteren

Gefermenteerd eten en drinken is ouder dan de geschiedschrijving en maakt bijna overal ter wereld een deel uit van de culinaire traditie. Door fermenteren conserveer je voedsel op een effectieve en veilige manier. Door fermentatie ontstaan ook spannende en onmiskenbaar lekkere smaken. Christian Weij is een Nederlandse kok die al jaren experimenteert met fermentatie en daarover een boek heeft geschreven Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker en gezond. De Fruithof is een samenwerking met Christian aangegaan en samen hebben we een cursus fermenteren opgezet speciaal gericht op fruit. U krijgt de theorie van het fermenteren maar gaat het ook in praktijk brengen. Hij geeft je niet allen de basisregels maar introduceert je ook in de wereld van het fermenteren, maar dan gericht op fruit.

Tarief € 117,50 inclusief het boek “Verrot Lekker” ad. € 27,50.

 
Voor wie, waar en wanneer

>  De cursussen staan open voor Leden en niet leden van de NPV.

>  De  locatie waar de cursussen worden gegeven is in de kas van De Fruithof, Majoor van Swietenlaan 1a,8382CE te Frederiksoord.

>  De cursussen beginnen om 10.00 uur en eindigen om uiterlijk 16.00 uur. Er is een lunchpauze van 12.00 tot 13.00 uur.


 
Aanmelding en inschrijving

De cursussen hoogstamfruit vinden plaats in de maanden januari en februari. Bij aanmelding kunt u een bepaald weeknummer opgeven. U ontvangt daarna een definitieve datum waarop de cursus wordt gegeven. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden.

De cursussen/workshops  fermentatie fruit vinden plaats in de maanden november, december 2020 en januari 2021. Bij aanmelding kunt u een bepaald weeknummer opgeven. U ontvangt daarna een definitieve datum waarop de cursus wordt gegeven. U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..